Van egy liget a két világ határán...

Luficer

Írta: Pi

(jegyzet)

 

Ha létezett az aranykor, akkor minden bizonnyal meghatározható az az aktus, amely annak erózióját, bomlását okozta és ez nem más, mint Lucifer megjelenése.

Lucifer: a fényhozó, vagyis az első szólista.

Bővebben ...

Mentális légkör

Írta: Pi

Mankók a kultúra értelmezéséhez

 

 

Márai Sándor szerint a kultúra szintézis. Én ezzel egyetértve finomítanék a meghatározáson:

A kultúra mentális légkör 

Mi határozza meg a mentális légkört?

Az adott embercsoport egyes tagjainak mentális állapota.

Bővebben ...

8. levél

Írta: Pi

Nyolcadik levél! 

Kérted, hogy írjam meg a véleményemet a globalizációról. Ebben a kérdésben az fura, hogy ha nem is fogalmaztuk meg magunkban még, de mindnyájan tudjuk, hogy ez, amire céloztál a kérdéseddel nem globalizáció, hanem annak éppen az ellentéte. A globális rendszer organikus működést feltételez, míg, amit ma, mi globalizációnak tartunk, nem más, mint egy olyan organizáció, amely szerkezetében, működésében éppen az organikus globális renddel ellentétes működésű, ezért én inkább degradációnak nevezném. Még akkor is degradáció, ha valójában egyfajta gradáció hozta létre, éspedig nem a tudat, az értelem, netán valamiféle előrelátó gonosz szándék túlszaporodása, hanem saját biológiai ösztöneink szüleménye.

Bővebben ...

52 levél

Írta: Pi

A Nagy Életév

Hagyaték a fiúnak

 

 

Ajánlás

 

Ötvenkettő! Mágikus szám! Ennyi hétből rakódik ki egy esztendő, s mikor ezeket a leveleket elkezdtem írni magam is 52 esztendős vagyok, ami úgy is értelmezhető, hogy egy nagy életév van mögöttem. Egy nagy életév, amelynek minden hete, egy-egy tavasz kikeleti ébredése, egy-egy nyár, lángoló fakadása, egy-egy ősz bölcs beletörődése, és egy-egy tél bágyadt reménykedése, amelyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz, összerakva egy lényt, aki néha képes volt emberi lenni, de az is előfordult, hogy nem ütötte meg azt a szintet, hogy ezt a minősítést kiérdemelje.

Bővebben ...

A kirekesztettek

Írta: Pi

Hamvas Béla kapcsán találkozunk vissza-visszatérő minősítéssel, hogy őt a magyar értelmiség kirekesztette.

Hasonló státusszal szokták illetni például Wass Albertet, Márai Sándort vagy Sinka Istvánt is.

Bővebben ...